Japānas Matcha tēja - Ceremoniālā kategorija. Japānas Zaļā tēja, sasmalcināta ļoti smalkā pulverī.
Matchas tējas pirmsākumi meklējami Ķīnā 6-8 gs. Tan dinastijas laikā. Sun dinastijas laikā 9-12 gs. popularitāti iegūst Den budistu vidū un tējas pagatavošana un lietošana kļūst par rituālu. 1191. gadā Budistu mūks ieved Matcha tēju Japānā. Japāņu Budisti turpina Matchas klutivēšanu, radot 2 Japāņu ceremonijas. Tiek pievērsta īpaša uzmanība kvalitātei.
Atšķirībā no Ķīnas Matcha, kur ražošanas procesā tējas lapas tiek sasmalcinātas pilnībā;
1) Japāņi pirms smalcināšanas, no lapiņām atdala kātiņus un dzīsliņas. Lapas mīkstums tiek ļoti smalki sasmalcinātas starp dzirnakmeņiem līdz pat grauda lielumam 5-15 mikroniem.
2) Pirms tējas ražas lapu savākšanas, lauks tiek noēnots uz 30 dienām. Tādā veidā, tumsā lapiņās vairāk izdalās hlorofils, kas piedod Matcha tējas pulverim piesātinātu, izteiktu zaļu krāsu.
3) Ceremoniālai - visaugstākai kategorijai - smalcināšanas procesā tiek pievienota vērtīgākā tējas koka sastāvdaļa - Baltās tējas "Sudraba adatas". Tie ir tipši, zara pirmā lapiņa - pumpurs asna veidā, kurš vēl nav izplaucis. Tikai tipšos ir sastopama aminoskābeL-teanīns, kas palīdz saglabāt normālu garīgo darbību. Ir pierādīts, ka tas paaugstina GABA un alfa viļņu līmeni smadzenēs, un tas var izraisīt nomierinošu efektu, neradot miegainību.
Japāņu Ceremoniālās Matcha (salīdzinot ar Ķīnas) tējas sastāvā ir vairāk antiokisidantu, hlorofils, L-teanīns, mazāk kofeīna un tanīna. Tās garša būs saldenāka un patīkamāka. Ceremoniālā kategorija ir visdārgākā un obligāta prasība - jābūt iepakotām tikai un vienīgi metāla bundžiņās. Augstākās kvalitātes Japānas Ceremoniālā Matcha tiek izgatavota KYOTO.
Pie pagatavošanas, dzērienu nepieciešams saputot ar Matchas slotiņu vai rokas piena putotāju. Dzēriens ir jādzer ar visu saturu, kamēr tējas pulveris nav nosēdies. Tā tiek uzņemts viss tējas lapā esošais saturs. Viena glāze Matcha ir līdzvērtīga 5 glāzēm zaļās tējas uzturvērtības un antioksidantu satura ziņā. Dzēriens ir ļoti tonizējošs, aktivizē centrālo nervu sistēmu un smadzeņu darbību. Tā darbība ilgst 4-6 stundas. Matcha tējas pieaugošās popularitātes dēl to izmanto dažādos dzērienos - ar pienu, jogurtu, sulām, smūtijiem ut.t., konditorejā piesātinātās zaļās krāsas iegūšanai - desertos, kūkās, saldējumos, tortēs u.t.t., kā arī kosmētikā.
Sastāvdaļas: Japānas Zaļā tēja, sasmalcināta ļoti smalkā pulverī.
Pagatavošana: 1/4-1/2 tējkaroti tējas apliet ar 80C karstu ūdeni. Kārtīgi samaisīt - saputot, izmantojot Matchas slotiņu vai rokas piena putotāju.
Brīdinājums: Uzglabāt tumšā, vēsā, sausā vietā. Pēc atvēršanas obligāti uzglabāt ledusskapī!